Behandlingsindsats
Når Center for Psykoedukation og Læring indgår i et samarbejde med kommuner om helhedsorienterede indsatser, drejer det sig oftest om familier, der står i hyperkomplekse situationer, og hvor både børn og forældre er belastede. En helhedsorienteret tilgang indebærer, at der skal være kontinuitet og sammenhæng i indsatserne, hvor alle aspekter af familiens udfordringer adresseres.
CFPL tildeler altid en sagsansvarlig specialkonsulent, som har indsigt og erfaring med sådanne hyperkomplekse sager, og specialkonsulenten fungerer som tovholder på det samlede behandlingsforløb. Specialkonsulenten sammensætter et team af fagpersoner med relevante kompetencer, afhængigt af sagens specifikke karakter. Teamet er i tæt samarbejde og hyppig intern dialog for at sikre en sammenhængende indsats både ift. barnet/den unge, men i særdeleshed også med hele familien i fokus.
En helhedsorienteret behandlingsindsats indeholder flere af nedenstående elementer
- Forældrevejledning og psykoedukation
- Vejledning og psykoedukation af plejefamilie / netværk
- Specialpædagogiske indsatser med vidtgående støtte
- Afklaring af skoletilbud og undervisningstilpasning
- Sygeundervisning, mikrostyret eksponering og ADL-træning
- Afløsning og aflastning samt brobygning til øvrige institutioner
- Forældrevejledning og psykoedukation
Forløbene planlægges og justeres i tæt samarbejde med sagsbehandleren, så de følger en behandlingsmæssig progression, som er udviklingsmæssigt realistisk for familien.
Det er essentielt, at indsatsen tager udgangspunkt i barnets og familiens individuelle behov samt eventuelle diagnostiske profiler. Fokus skal rettes mod at forstå og afhjælpe det samspil og de dynamikker, der fører til den overbelastning, som familien oplever mhp. at skabe grobund for udvikling og bedre trivsel.
I mange sager er der behov for indsatser, der finder sted i hjemmet, da dette kan muliggøre at skabe den nødvendige tryghed mhp. at målrette indsatsen og støtte familien på bedste vis.
Her vil der bl.a. være fokus på;
- En opmærksomhed på barnet/familiens samlede belastningsreaktioner
- At få etableret en stærk relation til barnet/børnene med afsæt i styrker og dér, hvor det/de opleves tryggest
- At skabe et tæt samarbejde med forældrene med en opmærksomhed på at undgå retraumatisering og reaktivering af beskyttelsesstrategier qua tidligere oplevelser
- Et specifikt ressourceorienteret fokus på de strategier og rutiner, som familien har skabt, der fungerer
- Viden og psykoedukation vedrørende pågældende diagnose(r) og rådgivning ift. stressreducering og daglig konkret vejledning mhp. eksempelvis hverdagsstrukturer, forudsigelighed, affektregulering og energiforvaltning.
Specialkonsulenten vil supervisere teamet omkring familien samt have en tæt dialog med sagsbehandler for at sikre, at behandlingsplanen løbende justeres efter behov. Indsatsen vil blive introduceret i et realistisk tempo for at sikre samarbejdet med familien og undgå overeksponering.
En indsats hos os er altid betinget af minimum 1 ugentlig forældrevejledning/psykoedukation med familie og/eller barn forestået af specialkonsulent. De øvrige aftalte indsatser kan variere i indhold og omfang.